6/1/09

Καταμέτρηση ψήφων: RAF και Bush

Ήρθε η ώρα της καταμέτρησης ψήφων σχετικά με δύο οργανώσεις, που οι οπαδοί τους τις θεωρούν απελευθερωτικές/δημοκρατικές, ενώ οι αντίπαλοί τους τρομοκρατικές. Ο λόγος αφενός για την Φράξια Κόκκινος Στρατός- RAF, την δράση της οποίας διαπραγματεύεται η ταινία Der Baader-Meinhof Komplex, και αφετέρου για την κλίκα γύρω από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush, που την διαπραγματεύεται η ταινία του Oliver Stone W.

Λοιπόν, στην ψηφοφορία για το πώς θεωρείτε κατά την γνώμη σας ότι είναι η ταινία "Το Σύμπλεγμα Baader-Meinhof" έλαβαν επί 13 ψήφων:

1) Επικίνδυνα άτολμη, σχετικά απολίτικη: 9
2) Μια κατά το δυνατόν αντικειμενική θεώρηση: 4
3) Ειλικρινής προσπάθεια ισορροπίας όλων των απόψεων: 3
4) Από 1 ψήφο οι επιλογές Μια ύπουλα καθεστωτική θέση-δυσφήμηση της RAF/
Μια συμπαθούσα προς RAF άποψη/ Τραγελαφική σύγχυση/ και Απλά, μια πολύ όμορφη ταινία.
8) Μαυρίστηκε το: Μια νεοφιλελεύθερη ανάγνωση.

Αξιοσημείωτα: Η μεγάλη πλειοψηφία των pollωθέντων αποκόμισε την άποψη ότι η ταινία ήταν επικίνδυνα άτολμη και σχετικά απολίτικη. Είναι πεντακάθαρο ότι σ' αυτήν την άποψη συγκλίνουν οι περισσότεροι και χαίρομαι γιατί αυτή ακριβώς είναι και η δική μου άποψη, που την υποστήριξα στην ανάρτησή μου. Προσωπικά, δεν περίμενα ότι μια τέτοια πλειοψηφία θα είχε την ίδια γνώμη με μένα. Αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι μείναμε λίγο πολύ με την ίδια εντύπωση, κι έτσι το άρθρο μου απλά κόμιζε γλάυκα εις Αθήνας, ή κόμιζε μολότοφ εις Εξάρχεια, για να κάνω ένα επαναστατικό update της έκφρασης. Από κει και πέρα, μου άρεσε επίσης το γεγονός ότι υπήρχε μια σχετική ποικιλία απόψεων. Η άποψη ότι η ταινία είναι κατά το δυνατόν αντικειμενική πήρε 4 ψήφους, και 1 ψήφο ότι η ταινία είναι απλά πολύ όμορφη. Οπότε υπήρξαν κι αρκετοί που μείνανε με μια σφαιρικώς θετική εντύπωση απ' την ταινία. Ενώ από μία ψήφο πήραν κι όλες οι άλλες απόψεις, ακραία αντιτιθέμενες μεταξύ τους, που σημαίνει ότι όντως η ταινία διέθετε μια πολυσημία, και η ψηφοφορία που έβαλα είχε τον λόγο της. Τέλος, κανείς δεν είδε "νεοφιλελεύθερη ανάγνωση" στην ταινία, ομολογώ ότι ήταν μια σουρεαλιστική και πομπώδης πινελιά αυτή η έκφρασή μου.

Πάμε τώρα στον έτερο τρομοκράτη, που άσκησε την τρομοκρατία της βλακείας, ήτοι τον W. Το θέμα ήταν η οπτική του Oliver Stone και το κατά πόσο πετυχαίνει να είναι ακριβοδίκαιος στην αντιμετώπιση αυτών των λεπτών ζητημάτων.
Επί 9 ψήφων έλαβαν:
1) Μια βαθύτερη κριτική θα την ήθελα: 4
2) Από 2 οι επιλογές: Βοηθά να καταλάβουμε το background του/ Τον δείχνει ακριβώς όσο βλάκας είναι/ Μ'αρέσει που δεν τον δαιμονοποιεί.
5) Από 1 ψήφο οι επιλογές: Τον εξωραίζει- σχεδόν αθωώνει/ Είναι προβοκάτσια για την σπίλωσή του/ Τον δείχνει πιο βλάκα απ' ό,τι είναι.
8) Μαυρίστηκε το: Τον δείχνει λιγότερο βλάκα απ' ό,τι είναι.

Με λίγα λόγια ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο πραγματικός Bush δεν είναι πιο βλάκας απ' ό,τι τον δείχνει η ταινία. Από κει και πέρα, η πλειοψηφία θα ήθελε μια βαθύτερη κριτική, με λίγα λόγια δεν πείστηκε από την απόφαση του σκηνοθέτη να χειριστεί με τέτοιο τρόπο το θέμα του, ούτε από το κείμενό μου, που βασικά υποστήριξε αυτήν την επιλογή. Μετά έλαβαν ψήφους όλες οι αντιτιθέμενες μεταξύ τους απόψεις, που δείχνει ότι κι εδώ όντως υπήρχε ζήτημα και πολυσημία, κι η ψηφοφορία είχε το νόημά της. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Να πω μόνο ότι ο George W. Bush άφησε πίσω του ένα πολύ πικρό πάρθιο βέλος/ κύκνειο άσμα. Τον πόλεμο στην Γάζα, που αυτές τις μέρες όλοι βλέπουμε απ' τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες/ υπολογιστές μας. Και που πιθανολογείται ότι συνέβη σ' αυτήν την εποχή, ακριβώς επειδή έχουμε μεσοδιάστημα μέχρι να αναλάβει την εξουσία ο Obama. Ασφαλώς και δεν είναι αυτό ο μόνος λόγος, υπάρχουν και εκλογές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, υπάρχει και όλη η θέληση για την εξουδετέρωση της Χαμάς, η οποία θέληση έχει υπόβαθρο και προϊστορία, κάποιοι μπορεί να πούνε ότι κι η Χαμάς έρριξε λάδι στην φωτιά (προσωπικά δεν θα μεγιστοποιούσα αυτόν τον παράγοντα). Το σίγουρο είναι ότι τελικά όντως δεν είναι η βλακεία αυτή που κρίνει τα ζητήματα διεθνούς γεωπολιτικής, αλλά ο ψυχρός και "έξυπνος" υπολογισμός. ("Έξυπνος" εντός εισαγωγικών, και για να θυμίζει τα "έξυπνα" όπλα, που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις, στην Γάζα φρικαλέες βόμβες φωσφόρου, και για να θυμόμαστε ότι αυτού του είδους η "εξυπνάδα" συνήθως δεν είναι σοφή...).



1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Επιτέλους άρχισες να ασχολείσαι ξανά με τα σοβαρά θέματα. Χαίρομαι!