8/1/09

Απίστευτοι θάνατοι αλλοδαπών χωρίς λόγο!


Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλοί μυστήριοι θάνατοι και απόπειρες δολοφονίας στην Αθήνα. Ασφαλώς με μεγάλη οδύνη μάθαμε και για τον 21χρονο αστυνομικό που παλεύει για την ζωή του. Εδώ θα ήθελα να αντιγράψω κείμενα που μιλούν για απίστευτους θανάτους αλλοδαπών κοντά στην Πέτρου Ράλλη. Θα γίνει και μια σχετική διαδήλωση, οπότε στην περίπτωση που δεν το έχετε μάθει από αλλού, ήθελα να κάνω το ελάχιστο χρέος μου για την διάδοση της είδησης. Το κείμενο είναι από την Καθημερινή, αλλά υπάρχουν και σε άλλες εφημερίδες αντίστοιχα άρθρα, κατά την γνώμη μου μικρά σε σχέση με την σημασία των συμβάντων.


Αντιρατσιστική διαδήλωση μετά τον νέο θάνατο αλλοδαπού

Της Μαριας Δεληθαναση (Καθημερινή, βλέπε σύνδεσμο).

Αλλος ένας αλλοδαπός προστίθεται σε διάστημα μόλις δύο μηνών στον κατάλογο των θυμάτων έξω από το Tμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου. Μετά τον θάνατο του Πακιστανού Μοχάμεντ Ασράφ στις 27 Οκτωβρίου και τον βαρύ τραυματισμό στις 6 Δεκεμβρίου του Πακιστανού Μαζεχάρ Ικμπάλ, που ακόμη νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, το περασμένο Σάββατο, σκοτώθηκε ο 30χρονος Μπανγκλαντεσιανός Χουσεΐν Ζαχιντούλ Τζαχανκίρ. Τα συμβάντα πυροδοτούν νέο μαζικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την Κυριακή 11 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 35 οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινότητας Μπανγκλαντεσιανών κ. Μοχάμεντ Γκόλαμ Μάολα ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση την Κυριακή και όποιος δεν θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά να μην έρθει», ενώ ο κ. Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» επισήμανε ότι «το άσυλο πρέπει να φύγει από την αστυνομία και να περάσει στη δικαιοδοσία άλλης υπηρεσίας του υπ. Εσωτερικών».

Παρεπόμενο της προβληματικής πολιτικής παροχής ασύλου και της αναποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι όσα συμβαίνουν στην Π. Ράλλη, κατά τον συντονιστή της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ. Σπύρο Κουλοχέρη. Η αίτηση για πολιτικό άσυλο έχει αναδειχθεί σε μοναδική λύση προσωρινής νομιμότητας για χιλιάδες αλλοδαπούς, αφού ο μεταναστευτικός νόμος δεν προσφέρει εναλλακτικές διόδους. Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας οι αστυνομικοί να αποφύγουν αιτήσεις από αλλοδαπούς που δεν φαίνεται κατ’ αρχήν να δικαιούνται άσυλο, ατύπως εξαιρούν από τη διαδικασία Πακιστανούς και Μπανγκλαντεσιανούς. Ομως, σημειώνει ο κ. Κουλοχέρης, ο κίνδυνος δίωξης είναι ατομικός και ουδείς μπορεί να προκαταλαμβάνει ποιος δικαιούται πρόσβαση στη διαδικασία και ποιος όχι.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που εύστοχα περιγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη ως «προβληματικές και εν πολλοίς παράτυπες πρακτικές και διαδικασίες που εντάσσονται σε ένα πλέγμα δομικών δυσλειτουργιών, οι οποίες παρ’ όλο που έχει παρέλθει σχεδόν μία δεκαπενταετία μαζικών εισροών αλλοδαπών στη χώρα μας, συνεχίζουν να εκδηλώνονται στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου». Οι πρακτικές αυτές εκδηλώνονται με 60 συνεντεύξεις-παρωδία ημερησίως, με την επιλογή «με το μάτι» των 300 που κάθε Σάββατο αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία, με την πώληση του «δικαιώματος» πρόσβασης στη διαδικασία αντί 800-1.000 ευρώ από δικηγόρους, με την παράδοση από τις αρχές της πολυπόθητης ροζ κάρτας μαζί με την πρώτη απορριπτική απόφαση χωρίς να ενημερώνεται ο αλλοδαπός ότι αν δεν ασκήσει άμεσα προσφυγή, η κάρτα είναι άχρηστη.

***

Ακολουθεί μέρος κειμένου από το indy.gr . Πατώντας τον σύνδεσμο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το κείμενο. Βλέπε και άλλο άρθρο εδώ

Από τη συνέντευξη τύπου για τον νεκρό μετανάστη κοντά στο αλλοδαπών

Ο Χουσείν Ζαχιντούλ Τζαχανγκίρ, νεκρός στο «δολοφονικό ρέμα» κοντά στο «Αλλοδαπών» στην Πέτρου Ράλλη, τα ξημερώματα του Σαββάτου 3/1/2009.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 7/1/2009, στις 11 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ, δόθηκε Συνέντευξη τύπου από αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς που καλούν στο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο της Κυριακής 11/1, στις 2 μ.μ. στην Πλατεία Ομονοίας, για την καταδίκη της απάνθρωπης πολιτικής ασύλου του ΥΠ.ΕΣ. και της ρατσοιστικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. που οδηγούν σε εξακολουθητικούς θανάτους και τραυματισμούς αιτούντων άσυλο στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, όπως του άτυχου Μπαγκλαντεσιανού Χουσειν Ζαχιντουλ.


Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησε μεταξύ άλλων:


Ο Μοχάμεντ Γκόλαμ Μάολα, πρόεδρος της Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών στην Ελλάδα: Κατήγγειλε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου, ο συμπατριώτης του Χουσεΐν-Ζαχιντούλ Τζαχανγκίρ που είχε πάει στο Τμήμα Αλλοδαπών για να καταφέρει να πάρει το «μαγικό χαρτάκι» για ραντεβού κατάθεσης αίτησης Ασύλου σκοτώθηκε πέφτοντας σε ρέμα κοντά στο Τμήμα. Μετέφερε καταγγελίες συμπατριωτών του που βρίσκονταν εκείνη τώρα στην ουρά πολλών εκατοντάδων ανθρώπων ότι αστυνομικοί χτύπησαν με κλομπ και κατεδίωξαν το πλήθος αδιακρίτως για να απωθήσουν τις ουρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί, ο κόσμος να τρέχει για να σωθεί και να δημιουργηθεί πανικός. Είπε ότι ο Χουσεΐν έπεσε στο ίδιο ακριβώς ρέμα που σκοτώθηκε ο Πακιστανός Μοχάμεντ Ασράφ (27/10/2008) και τραυματίστηκε βαριά ο Πακιστανός Μαζεχάρ Ικμπάλ (6/12/2008) που νοσηλεύεται μέχρι τώρα στη ΜΕΘ της Νίκαιας σε κωματώδη κατάσταση και ανέφερε ότι οι συνθήκες θανάτου τους ήταν παρόμοιες. Ευχαρίστησε ειρωνικά τον κ. Παυλόπουλο για το θάνατο του συμπατριώτη του, που τον χαρακτήρισε ως το πρώτο «δώρο» του ΥΠ.ΕΣ. στους μετανάστες για την καινούρια χρονιά, αφού επεσήμανε ότι η πολιτική ασύλου που ακολουθεί το Υπουργείο είναι απαράδεκτη και η συμπεριφορά ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους αιτούντες άσυλο βάρβαρη και ρατσιστική. Ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης όπως και των προηγούμενων θανάτων προσφύγων έξω από το αλλοδαπών, και αξίωσε ριζική αλλαγή της πολιτικής ασύλου και τιμωρία όλων των υπευθύνων. Κάλεσε τέλος κάθε έλληνα και μετανάστη να συμμετάσχει στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής 11/1 μαζί με τη Μαγκλαντεσιανή Κοινότητα.
[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια: